Snijbonen zijn een voor sommigen wat vreemde en misschien ook wel een wat ouderwetse groente. En dat komt omdat de snijboon niet altijd in alle groentewinkels en supermarkten te koop is. Ze worden vooral in moestuintjes gekweekt wordt. Dat is overigens wel een garantie voor de versheid. Iets waar je in de winkels niet altijd van op aan kunt.
Deze groente is een verrassend alternatief voor de sperzieboon en voor andere bonensoorten, en biedt ook een groot aantal evenzo verrassende recepten. In al deze recepten kun je overigens net zo makkelijk de bonen vervangen door bijvoorbeeld sperziebonen of tuinbonen.
Deze groente hoef je ook niet altijd alleen maar te eten als de groente vers in de winkel ligt, want het valt prima in te vriezen voor later gebruik. Iets dat veel bezitters van moestuinen dan ook ieder jaar weer doen.
Maar er is wel een klein nadeel aan de groene groente, en de naam geeft dat al aan. Want deze bonensoort moet je eerst snijden. En dat doen we doorgaans niet met een mesje, want dat is bij de lange bonen natuurlijk ondoenlijk. Maar we kunnen deze boontjes prima snijden met de keukenmachine of met een speciale snijbonenmolen, die je nog steeds in bijvoorbeeld winkels in huishoudelijke spullen kunt kopen.
Overigens is het voor veel recepten helemaal niet nodig om de snijbonen in kleine stukjes te snijden. Ze kunnen ook rustig gesneden worden in stukken van 3 tot 5 centimeter. Vooral als ze gekookt worden of bijvoorbeeld in een groentesalade worden verwerkt.
Heb je zelf een moestuin, met ieder jaar weer een rijke oogst, dan is een keukenmachine waarschijnlijk handiger, want het snijden met de snijbonenmolen kan een langdurige aangelegenheid zijn.
Maar het resultaat zal verbluffend zijn, want het is een uiterst smakelijke groente.
Hoe kook je de boon? Simpel en snel met het volgende basisrecept.
Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com
Makkelijk en simpel.
Was de bonen en snij de puntjes van de bonen af.
Snij de bonen met een keukenmachine of snijbonenmolen in dunne reepjes. In sommige recepten kun je de lengte houden op stukken van 3 tot 5 centimeter.
Neem een pan met een bodempje water, waaraan wat zout is toegevoegd, en breng deze aan de kook. Doe de bonen in het kokende water.
Zet het vuur wat lager, maar zorg dat de boontjes blijven koken. Doe de deksel op de pan.
Kook de boontjes in ongeveer 8 tot 10 minuten beetgaar, of kook ze iets langer voor verder gegaarde en dus zachtere snijboontjes.
Giet hierna het kookvocht af en meng de boter door de boontjes om deze wat smeuiger te maken.
Als extra kan bij dit basisrecept worden toegevoegd:
Er zijn voor deze veelzijdige bonensoort diverse recepten, en je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is wel een recept voor.
Van een frisse salade tot aan heerlijk smakende soepen.
Vaak wordt de groente ook gewoon gekookt gegeten, samen met gekookte aardappelen en een gehaktbal of karbonade.
Maar er zijn veel meer bereidingsmethoden mogelijk, zowel met de gesneden boon als de hele of lang gesneden boon.
Bijvoorbeeld stomen, frituren, stoven, in de oven, de airfryer, en er zijn sommige mensen die beweren dat je het rauw kunt eten.
Op zich kan dat wel maar even vooraf in ieder geval blancheren is lekkerder, bijvoorbeeld in een salade.
Bij alle bereidingsmethoden is belangrijk dat de bonen vers zijn, en dan hoef je eigenlijk alleen het kopje en het kontje er af te snijden voordat je de rest van het betreffende recept klaarmaakt.
De versheid kun je overigens bij de lange bonen vrij makkelijk controleren.
Als deze ver doorbuigen zijn de bonen niet vers. Bij niet doorbuigen, of heel lichtjes, kun je spreken van verse snijbonen.
Bovendien moet je even goed kijken welke soort je koopt, want er zijn grofweg gesproken twee soorten. De gladde en de niet gladde.
De smaak is nagenoeg hetzelfde, maar veel mensen vinden de ruwe soort wat minder prettig om te eten.